domingo, 9 de enero de 2022

GANADOR DEL IV CERTAMEN ART JOVE DE POESIA SALVADOR IBORRA

 Max Codinach guanya el IV Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra

Les àrees de Joventut dels governs de Catalunya i les Illes Balears, junt a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, col·laboren en aquesta iniciativa amb l’objectiu d’articular una xarxa formativa d’escriptors de 18 a 30 anys



La directora general l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), Núria Ramon, el director de l’Institut Balear de la Joventut (IBJove), Sebastià Lliteras, i Laia Martínez López en representació de l’AELC, van presidir dissabte passat al vespre l’acte d’entrega del premi Art Jove de poesia Salvador Iborra al Max Codinach, pel seu poemari “Els angles del vent”.

El jurat -format per Laia Martínez, Isabel Ortega Rion, Pau Vadell, Lluis Calvo i Enric Viladot -amb Natàlia Rabassa i Marta Vilardell com a secretàries-, va decidir premiar per unanimitat aquest treball d’entre els gairebé 40 originals que es van presentar i dels 11 finalistes preseleccionats.

Aquest premi suposarà, a més de l’aportació econòmica de 2.000 euros, la publicació del recull de poemes a Viena Edicions durant el 2022. D’aquesta manera, els promotors de la iniciativa pretenen promoure la professionalització dels i les joves en l’àmbit de l’escriptura de poesia en llengua catalana.

En aquest sentit, la directora general de l’ACJ va recordar durant la seva intervenció que molts dels finalistes i dels guanyadors del Premi Salvador Iborra de les tres edicions passades han seguit publicant, difonent la seva poesia i guanyant altres premis. “Penso en la Laia Maldonado, en Joan Deusa, la Irene Anglada, la Paula S. Piedad, la Carla Fajardo, Roser Bastida, Irene Gómez o en Pablo Varona entre altres”. “I és que, ara més que mai, -va afegir Nuria Ramón- necessitem que els i les nostres joves disposin d’un espai comunicatiu de referència propi on poder-se expressar i compartir idees, desitjos i emocions”.

En aquesta línia, el responsable de l’ACJ va recordar que el Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra –organitzat per l’AELC amb els governs de Catalunya i les Illes Balears- ha permès articular una xarxa de formació, coneixement i interrelació d’escriptors joves d’entre 18 i 30 anys en llengua catalana amb diversos nivells de trajectòria.

Una baula destacada d’aquesta xarxa és l'estada formativa que els finalistes del Salvador Iborra comparteixen en algun alberg de la Xanascat a càrrec d’especialistes en literatura. En el cas concret d’aquesta quarta edició, els 11 finalistes han compartit durant el mes d’octubre a l’alberg de Vic diversos tallers i formacions com per exemple orientació professional, amb Sebastià Portell; correcció en poesia, amb Maria Cabrera; poesia i música, amb Jansky; recitació amb Josep Pedrals i creació i videopoesia, amb Maria Sevilla i Laia Carbonell. El programa també ha inclòs sessions de mentoratge amb són Àngels Gregori, Maria Antònia Massanet, Raquel Santanera i Pau Vadell que han treballat amb els poetes en grups reduïts segons els seus estils o interessos.

El lliurament del premi d’aquesta quarta edició es va fer dissabte al vespre a l’espai Casa Planas de Palma de Mallorca amb la participació de tots els i les finalistes, que van llegir el poema que havien triat musicar per a l’ocasió.

El guanyador del IV Certamen, Max Codinach Sendra (Barcelona, 1999), és poeta, treballa de llibreter i col·labora en mitjans com La Directa. L'any 2020 va rebre el 39è Premi Gabriel Ferrater de poesia dels Premis Baix Camp per a joves. Escriu també relats i microrelats, que han estat premiats en certàmens com el Premi Vila de Martorell 2019. Enguany va ser el poeta convidat per representar el Principat al 17è Solstici d'Estiu de la Fundació ACA.

 

Professionalització dels joves
L’ACJ duu a terme d’altres iniciatives per promoure l’accés dels joves als circuits professionals en l’àmbit cultural i contribuir, d’aquesta manera, a trencar les barreres que el món professional o el públic solen posar als creadors joves sense experiència malgrat els seus alts nivells de formació.

En aquest sentit, l’ACJ té en marxa iniciatives com ara les convocatòries Art Jove, el programa ART Pertot, o l’activitat vinculada a la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya, destinada a la producció i difusió de pràctiques artístiques emergents.

Amb el Certamen Art Jove de poesia Salvador Iborra -iniciat el 2018- es cobreix un dels camps culturals, el de la poesia, que fins ara no comptava amb una iniciativa institucional específica per a joves.


La figura de Salvador Iborra
Salvador Iborra i Mallol va ser un poeta, periodista i docent valencià que va treballar com a corresponsal literari per al Diari de Balears i com a docent a instituts de Cerdanyola del Vallès i de Matadepera. Va publicar tres obres poètiques: Un llençol per embrutar (2003), Les entranyes del foc (2005) -que va rebre el premi Domènec Perramon de poesia- i Els cossos oblidats (2009), guardonada amb el premi Jaume Bru i Vidal. L’any 2011, quan només tenia 33 anys, va morir apunyalat davant del seu pis a Barcelona, quan intentava evitar el robatori de la bicicleta d’un amic seu.



FUENTE:   


No hay comentarios:

Publicar un comentario